Friday, 24 January 2014

pumpkin pie

lama pulak rasanya tak menghupdate resepi masakan.. kalau dah lama tak menghupdate resepi maksudnya tak memasaklah ya..

resepi rahsia hari ni ialah pumpkin pie.. haaa.. mimpi siang hari ke kena sampuk ni? ribut takde.. taufan takde.. tiba2 masak pumpkin pie kau..

simple je caranya.. 

1. dah nama pun pumpkin pie kan.. kena la ada labunya.. labu saiz sederhana sebijik.. 

labu ni belah dua.. buang bijiknya.. cuci bersih dan di steam kan.. bile dah empuk isinya.. sejukkan..

dah sejuk.. korek isinya.. kulit dibuang..

2. buat pie crust.. 

2 cawan tepung gandum
secubit garam
2 sudu makan gula
3 100g butter (jgn lembikkan butter.. butter kena sejuk beku)

campur semua bahan.. tapi tepung tu guna secawan dulu.. masukkan dlm food processor.. guna blender kering tu pun ok.. lps dah blend semua.. masukkan dlm bekas dan masukkan tepung yg secawan lagi sikit demi sikit smp adunan tak melekat di tgn lagi.. pastu simpan dlm fridge selama sejam..

3. pie filling..

2 cawan pumpkin yg dikorek isinya tadi
1/2 cawan gula merah
1/3 cawan gula putih
1 sudu teh mixed spice
2 biji telor
1/2 sudu teh garam
12oz evaporated milk

campurkan gula telur garam mixed spice.. pukul guna whisk saje.. masukkan pumpkin.. kacau dengan whisk tu.. last skali baru masukkan evaporated milk tu.. kacau sampai bergaul semua..

4. keluarkan pie crust yg dibuat tadi.. letak dalam bekas.. ikut suka la nak nipis ke tebal ke dia punya crust.. lps tu.. masukkan pie filling tadi.. bakar la smp masak.. setiap orang oven lain2 kan.. maka guna la imaginasi kau nak bakar pakai suhu apa..



nilah hasil yang tak seberapa tu.. sbb kan aku ada mold cheese tart tu.. jadi aku guna je lah mold tu.. (yang sebenarnya aku takde loyang aluminium.. hehe)

btw.. kalau korang tak suka manis.. blh kurangkan lagi gula tu.. aku pun tak suka manis.. tp ni mmg just nice je.. kot la nak lagi tawar.. silakan.. ikut sedap tekak masing2..

ok.. selamat mencuba.. next resepi aku nak buat apple pie pulak lah.. ehh..

1 comment:

SITI AWADAH said...

tengok macam sedap, boleh try ni...