hari ni i share dengan uols resepi nak buat PekPen.. mesti uols herang kang.. apa kebenda la itu..
PekPen ialah:
Pek = peknga atau lempeng atau tempek.. tiap negeri panggilnya lain2.. orang utara (as in yg betul2 utara) memanggilnya dengan nama peknga..
Pen = non-stick pan yg size kecil yg biasa buat goreng telur mata itu..
sebab nak nampak kemersial jadilah PekPen..
ok resepinya mudah saje..
1. tepung gandum
2. kelapa secukupnya
3. garam secukup rasa
4. air
campurkan semua bahan..
masukkan air..
dan kacau smp sebati..
panaskan non-stick pan.. dan masukkan lebih kurang sesudu atau dua sudu adunan ke dalam pan.. nak nipis dan garing sesudu.. nak tebal sikit sesudu setengah.. gunakan api yg sgt perlahan utk elakkan hangit ya..
tada!!! inilah hasilnya.. selamat mencuba..
owh lupa nak bgtau.. boleh dimakan begitu saje atau makan dengan kuah sardin kalau takde kuah kari..
No comments:
Post a Comment